Erkend Ambacht

Erkend Ambacht

Elke Op de Beeck heeft de wettelijke erkenning als ambachtsvrouw verkregen bij de Commissie Ambachtslieden van de FOD Economie (wet van 19 maart 2014). Deze erkenning werd toegewezen voor het authentieke karakter als horloge- en uurwerkmaker, het manuele aspect hiervan en de knowhow.

Herstelling & restauratie

Jozef en Elke Op de Beeck zijn geen onbekenden in het horlogerielandschap. Door onze grote collectie en lange ervaring hebben wij een unieke kennis op het gebied van antieke klokken en horloges. Wie het museum bezoekt kan zich overtuigen van onze liefde voor het uurwerk. Wij hebben jaren ervaring met de restauratie van allerhande uurwerken en voeren vaak herstellingen uit waar anderen voor passen.
Ons atelier is dit ook de juiste plaats om mechanische klokken en horloges te laten restaureren in hun oorspronkelijke staat. Wij herstellen en reviseren allerhande tijdmeters zoals: zakhorloges, koetshorloges, polshorloges, staanklokken,reiswekkers, wandklokken, pendules of tafelklokken, torenklokken, ...

Voor restauratie:

Pendule vuil

Resultaat na restauratie:

Pendule proper


Automatenwekker:


Reiswekkertje:


Automaten pop Lambert Bruxelles:


Revisie van een zakhorloge:


Herstellingen:

Een herstelling kan gaan van een periodiek onderhoud tot grotere restauraties. De uurwerken worden telkens volledig gedemonteerd, gereinigd, problemen opgespoord en geremedieerd. Wanneer onderdelen van het mechanisme stuk zijn, worden deze vervangen. Bij recente uurwerken kan vaak een origineel wisselstuk geplaatst worden. Bij antieke klokken of horloges is dat echter niet zo eenvoudig. Vermits de mechanismes met de hand of in zeer beperkte serie werden vervaardigd is het quasi onmogelijk een passend onderdeel te vinden. Bovendien is het niet voldoende dat een onderdeel werkt of functioneert. Een restauratie houdt in dat alle eventuele vervangingen gebeuren op de manier zoals dat origineel gebeurde.
Vandaar worden in onze werkplaats alle mechanische componenten volledig zelf vervaardigd. Of het nu om een volledig tandwiel, rondsel, balansas of pivot gaat. Bij een goede restauratie mag men het gerestaureerde onderdeel niet van het origineel kunnen onderscheiden. Dat maakt het verschil tussen oplapwerk en restauratie. Ook de kast en wijzerplaat kunnen gerestaureerd worden. Als het niet in ons eigen atelier kan, zorgen wij voor uitvoering door een andere specialist ter zake.
Hoe gaat het in zijn werk?
U kan altijd met uw klok of horloge langskomen op afspraak. (Let wel op de verkeerssituatie vanaf 11u. Vergeet niet uw nummerplaat aan ons door te geven). Wij kunnen dadelijk een inschatting maken wat er juist dient te gebeuren en of het aangewezen is om dat te doen. De waarde van de klok of horloge moet uiteraard in verhouding zijn met de uit te voeren restauratie of herstelling. Dit verkennend gesprek is gratis en volledig vrijblijvend van uw kant. In overleg wordt bepaald welke werkzaamheden u juist wil laten uitvoeren. Wij komen evt ook ter plaatse voor dit verkennend gesprek mits een verplaatsingsvergoeding. De offerte zelf is gratis.
U kan altijd contact opnemen voor verdere informatie of een afspraak.
Alle herstellingen en restauraties hebben een garantie van twee jaar.
Voor waardevolle stukken wordt na herstelling ook een certificaat afgeleverd.

Nog vragen of problemen? Kijk even op onze FAQ pagina.